Ramadhan Kareem

Ramadhan Kareem
TERUSKAN MENERIMA, MEMBERI DAN MEMAHAMI...

KISAH BUAT PERINDU SYAHID

Saturday, March 14, 2009

Salam buat kesekian kalinya kepada semua penghuni penjaramukmin.blogspot.com. Kali ini penulis ingin berkongsi satu kisah yang diambil dari alaisyah.blogspot.com. Ianya berkisahkan tentang AINUL MARDIAH, bidadari yang dijanjikan buat mereka yang syahid dijalan ALLAH. Jadi, diharap kepada semua penghuni blog yang kerdil ini dapat memanfaat kisah ini.

'Ainul Mardhiah merupakan seorang bidadari yang paling cantik dikalangan bidadari-bidadari yang lain. Suatu pagi (dalam bulan puasa) ketika Nabi S.A.W memberi targhib (berita-berita semangat di kalangan sahabatuntuk berjihad pada agama Allah) katanya sesiapa yang keluar di jalan Allah tiba-tiba ia syahid, maka dia akan dianugerahkan seorang bidadari yang paling cantik dikalangan bidadari2 syurga. Mendengar berita itu seorang sahabat yang usianya sangat muda teringin sangat nak tahu bagaimana cantiknya bidadari tersebut.... tetapi dia malu nak bertanyakan kepada Nabi S.A.W kerana malu pada sahabat-sahabat yang lain. Namun dia tetap beri nama sebagai salah sorang yang akan keluar/pergi. Sebelum Zohor, sunnah Nabi S.A.W jika tidur sebentar (yang dipanggil khailulah), maka sahabat yang muda tadi juga turut bersama jemaah tadi... tidur bersama-sama....


Dalam tidur tersebut dia bermimpi berada di satu tempat yang sungguh indah, dia bertemu dengan seorang lelaki yang berpakaian yang bersih lagi cantik dan muka yangberseri2 lalu bertanya kpd lelaki itu, dimanakah dia... lalu lelaki itu menjawab inilah syurga. Lalu dia menyatakan hasrat untuk berjumpa dengan 'Ainul Mardhiah... lalu ditunjukkannya ke suatu arah. Maka pemuda tersebut berjalan... di suatu pepohon beliau mendapati ada seorang wanita yang tak pernah dia lihat kecantikan sebegitu... tak pernah dilihat didunia ini... lalu diberi salam dan dia bertanya, andakah Ainul Mardhiah... wanita itu menjawab, ehh tidakk... saya khadam kepada Ainul Mardhiah...Dia ada di dalam singgahsana sana.


Lalu dia berjalan dan memasuki satu mahligai yang cukup indah dan mendapati ada seorang lagi wanita yang kecantikannya berganda-ganda dari yang pertama tadi sedang mengelap permata-mata perhiasan di dalam mahligai.... lalu diberi salam dan di tanya lagi, adakah dia Ainul Mardiah. Lalu wanita itu menjawab...eh tidakkk, saya hanya khadamnya di dalam mahligai ini...Ainul Mardiah ada di atas mahligai sana,..... Lalu dinaikinya anak-anak tangga mahligai permata itu yang kecantikkannya sungguh mengagumkan... lalu dia sampai ke satu mahligai dan mendapati seorang wanita yangberganda-ganda cantik dari yang pertama danberganda-ganda cantiknya dari yang kedua.... dan tak pernah dia lihat di dunia.... lalu wanita itu berkata...akulah Ainul Mardhiah, aku diciptakan untk kamu dan kamu diciptakan untk aku.... bila lelaki itu mendekatinya wanita itu menjawab, "Nantiii, kamu belum syahid lagiiii..." Pemuda itu tersentak lalu terjaga dari tidurnya lalu dia menceritakan segala-galanya kepada satu sahabat lain, namun begitu dia memesan agar jangan menceritakan cerita ini kepada Nabi SAW... tapi sekiranya dia syahid barulah diceritakan kepada Nabi S.A.W.


Petang itu pemuda itu bersama-sama dengan jemaah yang terdapat Nabi di dalamnya telah keluar berperang, lalu ditakdirkan pemuda tadi telah syahid. Petang tersebut ketika semua jemaah telah pulang ke masjid, di waktu hendak berbuka puasa maka mereka telah menunggu makanan untuk berbuka (tunggu makanan adalah satu sunnah nabi). Maka kawan sahabat yang syahid tadi telahbangun dan merapati Nabi SAW dan menceritakan perihal sahabat Nabi S.A.W yang syahid tadi... dalam menceritakan itu, Nabi S.A.W menjawab benar...benar...benar... dalam sepanjang cerita tersebut. Akhirnya Nabi SAW berkata memang benar cerita sahabat kamu tadi dan sekarang ini dia sedang menunggu untuk berbuka puasa di syurga....
Wallahu a'lam...

*http://alaisyah.blogspot.com/

0 comments:

Post a Comment

KOMEN YANG DITINGGALKAN ADALAH TANDA ANDA SEORANG YANG MEMAHAMI, TERIMA KASIH.

  © Hasanhusaini.Com Powered by Gegar United 2009

Back to TOP